De Berbers in Zuid-Marokko: Window of Life

Wie zijn de Berbers?

Wie zijn de Berbers? 

Eender waar in Marokko je ook op reis bent, het woord “Berber” en de Berbers doen zeker een belletje rinkelen. Deze inheemse bevolkingsgroep maakt een belangrijk deel uit van de Marokkaanse inwoners en identiteit. Maar wie zijn ze nu precies? Wij zetten de belangrijkste informatie over de Berbers of Amazigh voor je op een rijtje.

Een stukje geschiedenis

Met de benaming “Berbers” worden de oorspronkelijke inwoners (de inheemse bevolking) van Noord-Afrika aangeduid. De Berbers of Amazigh, de correcte benaming voor deze bevolkingsgroep (wat letterlijk ‘vrije mens’ betekent), wonen al meer dan 15.000 jaar in Noord-Afrika (van Marokko tot Egypte, van Mauretanië tot Mali).

Kort na het begin van onze jaartelling kwamen de Berbers in contact met de Romeinen. Het huidige Marokkaanse grondgebied kwam onder Romeins bewind te staan, maar in de bergen bleven de Berbers aan de macht.

In de 8ste eeuw werd Noord-Afrika binnengevallen door de Arabieren. De Arabieren brachten de Islam met zich mee, waarna de meeste Berbers zich bekeerden.

Hoewel de Berbers de Islam omarmden, bleven ze wel hun cultuur, tradities en taal behouden.

Window of Life - Aoukerda

Recentere ontwikkelingen

Toen Koning Hassan II aan de macht kwam, werd het Arabisch ingevoerd als officiële taal in Marokko. Het Amazigh werd verboden. Dit had als gevolg dat hoger onderwijs ontoegankelijk werd voor de Imazighen. Wanneer Mohammed VI, de huidige koning, de troon overnam, kwam er beterschap voor de Berbers.

In 2011 werd een nieuwe grondwet doorgevoerd: het Tamazight werd officieel erkend als taal in Marokko en word heden ook onderwezen op school.

Berbers en Arabieren: de huidige situatie

Vandaag behoort zo’n 40% van de Marokkaanse bevolking tot de Berbers. Zij groeiden op met het Tamazight (Berbers) als moedertaal. Hoewel het Tamazight vandaag onderwezen wordt op school in het Tifinar (Berberschrift), kent deze taal van oorsprong enkel een orale traditie en werd de taal decennialang enkel gesproken.

Het Tamazight bestaat uit verschillende dialecten. Zo is het Berbers uit het Rifgebergte bijna een volledig andere taal dan het Berbers uit het Zuiden. Alle Berberdialecten kennen een grote Arabische invloed.

De Berbers woonden lange tijd voornamelijk in de berggebieden in Marokko. De voorbije eeuwen verhuisden tal van Berberfamilies naar de grotere steden, op zoek naar een betere financiële toekomst. Toch wonen ook vandaag nog tal van Berberfamilies in de berggebieden in de Rif, de Anti-Atlas, Hoge-Atlas en Midden-Atlas. Wil je de échte Berbercultuur leren kennen, dan reis je best doorheen deze gebieden en het diepe Zuiden van Marokko.

60% van de Marokkanen werd opgevoed in het Arabisch, de taal die de Arabieren in de 8ste eeuw met zich meebrachten en tevens de taal van de Koran. De Arabieren vestigden zich aan de kust en in de grote steden.

Ook vandaag kennen de Berbercultuur en de tradities en gewoonten van de Arabieren nog grote verschillen.

Wil jij je graag verdiepen in de Berbercultuur en deze gastvrije bevolking ontmoeten tijdens je rondreis door Marokko? Bekijk dan zeker onze nieuwe rondreis door Zuid-Marokko.

Marrakech reisblog
Geschreven door: Lost in the Souk

Volg onze persoonlijke avonturen in Marokko op de voet in ons wekelijks blogbericht. In onze blog delen we onze insider tips voor een geslaagd verblijf, blijf je op de hoogte van alle nieuwigheden in Marokko en lees onze eigen avonturen.

Meer reisinspiratie?

Enthousiast geworden over Marokko? Of heeft u nog vragen?

Neem een kijkje tussen onze voorbeeldreizen en excursies die volledig kunnen worden aangepast naar gelang jouw reiswensen.

error: Content is protected !!