6 Marokkaanse begrippen die je écht moet kennen voor jouw reis naar Marokko!
6 Marokkaanse begrippen die je écht moet kennen voor jouw reis naar Marokko!
Souk, Madrassa, Kasbah, Medina? Woorden die zeker wel een belletje doen rinkelen en je laten dagdromen over mysterieuze steegjes, exotische pleinen vol geurende kruiden en kleurrijke mozaïeken in grootse paleizen. Wij zetten 6 belangrijke (en af en toe erg verwarrende) begrippen die hand in hand gaan met de Marokkaanse levensstijl en die je écht moet kennen voor jouw reis naar Marokko even voor je op een rijtje.
1. Wat is een souk?
Je hebt je misschien al afgevraagd waar de naam ‘Lost in the Souk’ nu juist vandaan komt. Om die vraag te beantwoorden moeten we eerst even verduidelijken wat een ‘souk’ nu precies is.
‘Souk’ is de Arabische benaming voor een overdekte markt waar tal van winkels en ateliers verzameld worden. In dorpen en grootsteden in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en verscheidene Aziatische landen komen grote hordes mensen hier samen om te winkelen. Je vindt in de souk alles waar je maar naar op zoek kan zijn: van kleding, schoenen en sieraden tot kruiden, groenten, fruit en traditionele producten.
In Marokko zijn de souks in de Koningssteden labyrintische doolhoven van smalle steegjes, waar enthousiaste handelaars de mooiste handgemaakte producten aanbieden: van kleurrijke tapijten tot verfijnd aardewerk, van ambachtelijk gemaakt leer tot arganolie van de beste kwaliteit.
De souks in Marrakech, Fez en Rabat wakkeren een mystieke sfeer aan en dragen bij aan de magie van Marokko. Ikzelf kan urenlang verdwalen in de wirwar van steegjes en me verwonderen aan al het moois dat ik steeds opnieuw ontdek. Toch is het geen evidentie om de Marokkaanse souks in te duiken tijdens je eerste reis naar Marokko. Ga daarom op pad met een ervaren gids, die je niet alleen zal meenemen naar de meest bijzondere plekken in het doolhof van straatjes, maar je ook van een zorgeloze ervaring voorziet, zonder intimidatie van de vaak opdringerige verkopers.
2. Wat is een riad?
Reis jij binnenkort naar Marrakech of Fez, dan gaven vrienden die je voor waren je waarschijnlijk wel al de tip om in een riad te verblijven.
Oorspronkelijk was een riad een Marokkaans herenhuis met een binnentuin (atrium), vaak gekenmerkt door een fontein in het midden van de open binnenplaats. Riads zijn vaak terug te vinden in de oude Marokkaanse medina’s en werden bewoond door rijke burgers.
In grootsteden Marrakech, Fez en Rabat werden vele traditionele riads omgebouwd tot charmante boetiekhotels. Deze bijzondere accommodaties vormen een oase van rust midden in de drukke medina’s. Bezoek je binnenkort één van de vier Koningssteden overweeg dan om in een riad te logeren: zo geniet je van de traditionele Marokkaanse bouwstijl en Marokkaanse gastvrijheid!
TIP: De Riad kiezen die bij jou en je budget past, kan een hele uitdaging zijn. Er zijn immers oneindig veel opties en research doen naar de beste accommodatie kan heel tijdrovend zijn. Daarnaast worden heel wat riads in de Koningssteden gerund door buitenlanders, waardoor jouw overnachting hier helaas niet bijdraagt aan de lokale economie. Bij Lost in the Souk vinden wij het belangrijk dat we de juiste mensen steunen en een verblijf vinden dat écht bij jouw reisdromen past. Neem contact met ons op en wij stellen de juiste riads voor die jouw reis door Marokko naar een hoger niveau tillen!
3. Wat is een madrassa?
Wanneer je een citytrip naar Marrakech overweegt en op zoek bent naar de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad, ben je zeker en vast “Madrassa Ben Youssef” tegengekomen. Deze voormalige Koranschool is een must visit tijdens je verblijf in de stad.
De vertaling van het Arabische woord ‘madrassa’ is ‘school’, maar in de islamitische wereld staat het woord madrassa voornamelijk voor een onderwijsinstelling die zich focust op religieus onderwijs. Studenten (van alle leeftijden) studeren er de Koran, maar ook de Hadith (het leven van Profeet Mohammed, zijn handelingen en uitspraken), islamitisch recht (fiqh) en islamitische wetenschappen.
Vele madrassa’s in de Arabische wereld hebben een belangrijke rol gespeeld in de opleiding van beroemde islamitische wetenschappers en filosofen.
Vandaag worden de madrassa’s in Marokko, met Madrassa Ben Youssef (Marrakech) en Madrassa Bou Inania (Fez) in het bijzonder, niet alleen omwille van hun historisch belang, maar ook vanwege de uitmuntende architectuur bezocht door reizigers van over de hele wereld.
4. Wat is een hammam?
In de medina’s van de Koningssteden vind je om de haverklap gebouwen waar het woord ‘hammam’ opgeschreven staat. Wie Marokko wel eens eerder bezocht zal kunnen beamen dat je in de smalle steegjes zelfs af en toe aangeklampt en uitgenodigd wordt om een hammam te bezoeken.
De hammam is een traditioneel badhuis en speelt een belangrijke rol in de Marokkaanse cultuur. Locals volgen tijdens hun bezoek aan de hammam een gestructureerd reinigingsproces. Eerst wordt de huid grondig geschrobd met een ruwe handschoen, waarna savon beldi (Marokkaanse zwarte zeep) wordt aangebracht om vervolgens het lichaam te spoelen met warm water.
De hammam is voor vele Marokkanen ook een belangrijke ontmoetingsplaats. Marokkaanse vrouwen trekken vaak met vrienden of familie naar de hammam ter ontspanning. Vele locals bezoeken de hammam op donderdag om helemaal rein te zijn voor het belangrijke vrijdaggebed in de moskee.
In de Koningssteden worden vandaag de dag vele toeristische hammams uitgebaat, waar je de sfeer van de Marokkaanse badhuiscultuur kan opsnuiven, maar in een luxueuze setting. Je wordt verwelkomd in het decor van een vaak prachtige riad met een glaasje verse muntthee en komt helemaal tot rust tijdens een private hammam-ervaring (met vaak een bijhorende massage).
TIP: Als locals in Marokko weten wij de beste hammams te vinden. Contacteer ons voor het beste advies omtrent badhuizen in Marokko.
5. Wat is een medina?
Madrassa’s, souks, riads en hammams; ze zijn allemaal terug te vinden in de medina ofwel het historische centrum van een Arabische stad. In Marokko wordt het woord medina gebruikt om het oude stadsgedeelte aan te duiden dat vaak honderden, of soms duizenden jaren oud is. De Marokkaanse medina’s huizen tal van architecturale pareltjes, waaronder grootse paleizen, kleurrijke moskeeën en eeuwenoude madrassa’s. Daarnaast wordt een medina gekenmerkt door smalle mysterieuze straatjes met hoge muren en levendige souks waar je ambachtelijke producten kan vinden.
Een bezoek aan de medina’s van Marrakech en Fez, die beiden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO prijken, mag niet ontbreken aan je rondreis door Marokko. Je kan uren rondstruinen in de doolhofachtige steegjes, waar je om de haverklap een foto zal willen maken van bijzondere taferelen die je tegenkomt.
6. Wat is een kasbah?
De kasbah van Aït Ben Haddou doet zeker wel een belletje rinkelen als jij Marokko al bezocht of van plan bent dit binnenkort te doen. Maar wat is een kasbah nu precies?
Een kasbah is een bijzonder type fort of versterkte nederzetting met als functie het beschermen van de stad en de lokale gemeenschap. Oorspronkelijk dienden de Marokkaanse kasbahs als woonplaats van de sultan of heerser en was het een belangrijk symbool van macht. Daarnaast fungeerde de kasbah ook als administratief centrum en bood onderdak aan de lokale gemeenschap tijdens invasies of oorlogen. Verspreid over Marokko zijn nog verschillende kasbah’s (of delen van de oorspronkelijke kasbah) terug te vinden. Je kan onder meer een bezoek brengen aan de Kasbah van Tanger of de prachtige Kasbah van de Oudayas met zicht op zee in Rabat.
In het zuiden van Marokko wordt het woord kasbah ook gebruikt om de traditionele, vaak uit leem gebouwde nederzettingen, herkenbaar aan de vier (uitkijk)torens, die tevens als verdedigingsbouwwerk dienstdeden, aan te duiden. Wie door Zuid-Marokko reist, komt vaak voorbij de route van de duizend kasbahs. Je kan op deze weg genieten van de uitzichten over weelderige palmoases waar je tal van verborgen kasbahs kan spotten.
De beroemdste kasbah in Marokko, is die van Aït Ben Haddou, al wordt het woord kasbah hier vandaag de dag verkeerdelijk gebruikt. Een kasbah duidt op één verstevigde nederzetting, in Zuid-Marokko is dat dus één huis (of zeg maar paleis) met uitkijktorens, terwijl een ksar duidt op een volledig verstevigd dorp, gebouwd uit verschillende lemen kasbah’s. De correcte benaming is dus de Ksar van Aït Ben Haddou, die tevens op de werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt.